Wydatki na zakup owoców dla pracowników mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów. Takie świadczenie nie powoduje powstania przychodu po stronie pracownika, jeśli niemożliwe jest zindywidualizowanie wartości świadczenia przypadającego na konkretną osobę. |
Tak wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 9 sierpnia 2019 r., nr 0115-KDIT2-3.4011.251.2019.2.AWO.
Wnioskodawczyni jest notariuszem prowadzącym działalność gospodarczą. Zamierza nabywać owoce dla swoich pracowników. Będą one oferowane w ogólnodostępnych miejscach w kancelarii. Zamierza też przyrządzać lub zlecać pracownikom przyrządzanie wyciskanych soków owocowych, koktajli owocowo-mlecznych, wzbogaconych nasionami i ziarnami. Zapytała organ podatkowy, czy wydatki na zakup owoców dla pracowników są kosztami podatkowymi? Czy poczęstunek taki nosi znamiona świadczenia w naturze i jego wartość powinna zostać opodatkowana jako przychód ze stosunku pracy?
W ocenie wnioskodawczyni przedstawione działania mają przyczynić się do poprawy zdrowia oraz propagować zdrowy styl życia wśród pracowników - w konsekwencji - poprawiając efektywność ich pracy. Jej zdaniem większa wydajność pracy przełoży się z kolei na osiągnięcie lepszych wyników ekonomicznych i poprawi zdolność generowania przychodu przez przedsiębiorcę. Prawidłowe będzie zatem zaliczenie kosztów zakupu owoców do kosztów podatkowych.
Organ podatkowy uznał stanowisko wnioskodawczyni za prawidłowe. Stwierdził, że skoro dla uzyskania statusu kosztu podatkowego konieczne jest, stosownie do art. 22 ust. 1 updof, zaistnienie związku przyczynowego między poniesionym wydatkiem a celem, jakim jest osiągnięcie przychodu lub zachowanie albo zabezpieczenie źródła przychodów, a zakupy owoców dokonywane będą w celu zadbania o dobry stan zdrowia i samopoczucia pracowników, co rzutować będzie na poprawę atmosfery pracy oraz wydajności pracowników, to wydatek na ich zakup będzie mógł zostać uznany jako koszt uzyskania przychodów.
Zaznaczył jednocześnie, że wnioskodawczyni powinna zadbać o należyte udokumentowanie wskazanych wydatków. Posiadane dowody nie mogą się ograniczać do faktur (rachunków) stwierdzających wysokość ich poniesienia, lecz powinny to być dowody umożliwiające w sposób bezsporny ustalenie związku przyczynowo-skutkowego poniesionych wydatków z przychodami z działalności gospodarczej, a ponadto potwierdzające ich racjonalność.
Natomiast w zakresie drugiego z pytań organ podatkowy zauważył, że aby świadczenia uzyskiwane od pracodawcy podlegały opodatkowaniu, muszą prowadzić do pojawienia się po stronie pracownika dochodu, czyli korzyści majątkowej, która może wystąpić bądź w postaci powiększenia aktywów, co jest zwykłym skutkiem wypłaty pieniędzy albo w postaci zaoszczędzenia wydatków, co może być następstwem świadczenia rzeczowego lub w formie usługi. Stwierdził za wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 8 lipca 2014 r., sygn. akt K 7/13, że za przychód pracownika mogą być uznane takie świadczenia, które:
W treści złożonego wniosku wnioskodawczyni wskazała, że zakupione owoce będą umiejscowione w ogólnodostępnych miejscach w kancelarii. W związku z tym nie będzie miała możliwości ustalenia, ile owoców spożywa konkretna osoba. Nie zamierza również prowadzić ewidencji takiego spożycia.
Wobec tego w ocenie organu podatkowego, gdy niemożliwym jest ustalenie spożytkowania ilości poczęstunku przez konkretnego pracownika, nie stanowi to u niego nieodpłatnego świadczenia podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Z tego względu, po stronie pracowników nie powstanie przychód, stosownie do treści art. 12 ust. 1 updof (niemożliwe jest zindywidualizowanie wartości świadczenia przypadającego na konkretną osobę).
|