W połowie grudnia 2019 r. planuję zakończyć prowadzoną od kilku lat indywidualną działalność gospodarczą. W jaki sposób powinienem rozliczyć i w jakim terminie opłacić składki ubezpieczeniowe za ostatni miesiąc prowadzenia działalności gospodarczej?
W przypadku likwidacji działalności gospodarczej - tak jak w omawianej sytuacji - w trakcie miesiąca kalendarzowego, przedsiębiorca ma obowiązek przekazać do ZUS dokumenty rozliczeniowe z naliczonymi składkami za ten miesiąc. Składki na ubezpieczenia społeczne przedsiębiorca nalicza za taki miesiąc od zadeklarowanej podstawy wymiaru, nie niższej niż obowiązujące go minimum, tj.:
Przedsiębiorca może jednak zmniejszyć najniższą podstawę wymiaru składek społecznych dzieląc ją przez liczbę dni kalendarzowych miesiąca, w którym zlikwidował firmę i mnożąc przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniom w tym miesiącu (przykład). Natomiast od pełnej podstawy (w 2019 r. - 3.803,56 zł) przedsiębiorca nalicza i opłaca składkę zdrowotną nawet wtedy, gdy z powodu likwidacji firmy prowadził ją tylko przez część miesiąca.
Składki ubezpieczeniowe za grudzień 2019 r. Czytelnik powinien opłacić w terminie obowiązującym go do tej pory. Przepisy ubezpieczeniowe nie przewidują bowiem odrębnego terminu płatności w razie likwidacji firmy.
Przykład Pan Wiktor (44 lata) zamierza zlikwidować z dniem 20 grudnia 2019 r. prowadzoną działalność gospodarczą (będzie to ostatni dzień prowadzenia firmy). Obowiązującą go najniższą podstawą wymiaru składek społecznych jest 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Za grudzień 2019 r. powinien opłacić za siebie składki społeczne naliczone od podstawy wymiaru nie niższej niż 1.844,52 zł ustalonej w następujący sposób: 2.859 zł : 31 dni grudnia × 20 dni podlegania ubezpieczeniom w grudniu. Pan Wiktor nie ma ukończonych 60 lat, więc od tej samej podstawy (czyli od kwoty 1.844,52 zł) powinien opłacić za siebie składkę na FP (w tym na FS). Z kolei składkę zdrowotną za grudzień 2019 r. ma obowiązek naliczyć od podstawy nie niższej niż 3.803,56 zł. |
|