Facebook
Rozlicz prawidłowo swój PIT za 2024 rok
Wyjaśnienia, wskazówki i porady do sporządzania zeznań podatkowych

Jak szukać?»

Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej) 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe
Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  Prawo pracy  »  Inne zagadnienia  »   Bezpieczeństwo i higiena pracy w porze zimowej
POLECAMY
A A A  drukuj artykuł

Bezpieczeństwo i higiena pracy w porze zimowej

Gazeta Podatkowa nr 89 (1443) z dnia 6.11.2017
Ewa Madejek

W okresie zimowym na pracodawcach ciążą dodatkowe obowiązki związane z bezpieczeństwem i higieną pracy. Mają one sezonowy charakter i dotyczą skutków niskich temperatur oraz opadów atmosferycznych. Przepisy z zakresu bhp wymagają w takich warunkach zapewnienia pracownikom określonej temperatury w pomieszczeniach pracy oraz wydawania posiłków i napojów profilaktycznych, gdy zachodzi taka potrzeba. Ponadto wymagają zapewnienia bezpieczeństwa na chodnikach i dachach budynków firmowych.

Ciepły posiłek i napoje

Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednich napojów i posiłków profilaktycznych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Powinność ta wynika z art. 232 K.p. oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. nr 60, poz. 279).

Powołane rozporządzenie jako porę zimową wskazuje okres przypadający od 1 listopada do 31 marca każdego roku. W tym czasie pracodawca zobowiązany jest do zagwarantowania pracownikom posiłku profilaktycznego, w formie jednego dania gorącego, przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu określony w § 3 ust. 1 pkt 3 wymienionego rozporządzenia, tj.:

  • powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn,
     
  • powyżej 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet.

Obowiązek wydania posiłku profilaktycznego (ciepłego) dotyczy też prac wykonywanych w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 °C.

Ponadto, oprócz posiłków profilaktycznych, pracodawca obowiązany jest też zagwarantować pracownikom gorące napoje. Przysługują one pracownikom wykonującym prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 °C, a także w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1.000.

Ilość napojów powinna być dostosowana do potrzeb pracowników.


Gorące posiłki i napoje muszą być zapewnione w naturze, nie mogą więc być zastąpione ekwiwalentem pieniężnym.


W przypadku gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków profilaktycznych ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:

  • korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
     
  • przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Temperatura w pomieszczeniach

W okresie zimowym pracodawca ma obowiązek zapewnić w zamkniętych pomieszczeniach określone przepisami minimalne temperatury, których wysokość zależy od rodzaju pomieszczeń i wykonywanej pracy. Nie mogą one być:

  • niższe niż 14 °C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają (dotyczy to np. chłodni) - we wszystkich pomieszczeniach pracy, bez względu na rodzaj wykonywanej pracy,
     
  • niższe niż 18 °C - w pomieszczeniach, w których wykonywana jest lekka praca fizyczna i biurowa.

Temperatury te zostały określone w § 30 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.).

Natomiast w pomieszczeniach typu: hale pracy lekkiej, szatnie odzieży wierzchniej, sklepy spożywcze i przemysłowe czy zmywalnie w zakładach żywienia zbiorowego, należy zapewnić temperaturę nie niższą niż 16 °C.

Dodatkowo stanowiska pracy na otwartej przestrzeni powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy byli chronieni przed ujemnym wpływem warunków atmosferycznych, m.in. opadami, niską temperaturą czy silnym wiatrem. Tak stanowi § 45 ust. 4 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp.

Odśnieżanie chodników i dachów

Pracodawcy, którzy są właścicielami lub zarządcami budynków, mają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa na chodnikach znajdujących się na terenie firmy oraz przeciwdziałania zagrożeniom, jakie stwarza zalegający na dachach śnieg i lód. Wymaga to odśnieżania i usuwania zalegającego lodu. Powinność ta została uregulowana w art. 61 Prawa budowlanego (Dz. U. z 2017 r. poz. 1332 ze zm.). Przy czym prace te może wykonać na zlecenie firma zewnętrzna wyspecjalizowana w tego typu usługach, albo pracodawca może też skierować do tej pracy własnych pracowników, jednak wiąże się to z zapewnieniem im bezpiecznych warunków pracy.

Pracownik skierowany przez pracodawcę do usuwania śniegu z dachu (praca na wysokości) musi posiadać aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do jej wykonywania i być przeszkolony do tej pracy w zakresie bhp. Ponadto pracodawca jest obowiązany wyznaczyć strefę niebezpieczną wokół budynku, na dachu którego będzie prowadzone odśnieżanie. W strefie tej może bowiem dochodzić do obsunięcia się śniegu lub lodu, a także upadku narzędzi z dachu. Natomiast zasady stosowania sprzętu pomocniczego przy wykonywaniu pracy na wysokości określa rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy (Dz. U. z 2002 r. nr 191, poz. 1596 ze zm.).

Środki ochrony indywidualnej pracownika wykonującego odśnieżanie dachu:

1) odzież ochronna odpowiednia do warunków klimatycznych,
2) hełm ochronny,
3) obuwie zabezpieczające przed poślizgiem,
4) uprzęże, w tym szelki bezpieczeństwa z pasem biodrowym, linki bezpieczeństwa, urządzenia samohamowne.

(załącznik nr 2 do rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp)

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 26.06.1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2016 r. poz. 1666 ze zm.)

Inne zagadnienia - czytaj także:

 
Przydatne linki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.