Facebook
Rozlicz prawidłowo swój PIT za 2024 rok
Wyjaśnienia, wskazówki i porady do sporządzania zeznań podatkowych

Jak szukać?»

Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej) 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe
Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  Prawo pracy  »  Inne zagadnienia  »   Rozliczenie diet przy zapewnieniu częściowego wyżywienia
POLECAMY
A A A  drukuj artykuł

Rozliczenie diet przy zapewnieniu częściowego wyżywienia

Gazeta Podatkowa nr 49 (2132) z dnia 17.06.2024
Bogdan Majkowski

Pracodawcy zgłaszają szereg problemów dotyczących sposobu ustalania wysokości diet delegacyjnych w sytuacji, gdy pracownikowi zapewniono częściowe wyżywienie. Jakie są najczęściej zgłaszane wątpliwości w tej kwestii?

Stawki zmniejszające dietę

Wysokość stawek zmniejszających diety z uwagi na zapewnienie pracownikowi bezpłatnego wyżywienia uzależniona jest od rodzaju posiłku oraz rodzaju podróży służbowej - i tak:

  • w przypadku delegacji krajowej przyjmuje się, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
    • śniadanie - 25% diety,
    • obiad - 50% diety,
    • kolacja - 25% diety,
  • w przypadku delegacji zagranicznej:
    • śniadanie odpowiada 15% diety,
    • obiad odpowiada 30% diety,
    • kolacja odpowiada 30% diety.

Jednocześnie § 7 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia MPiPS w sprawie należności przysługujących pracownikowi... (Dz. U. z 2023 r. poz. 2190), zwanego dalej rozporządzeniem delegacyjnym, stanowi, że dieta krajowa nie przysługuje, jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie. Zastrzeżenie to nie dotyczy delegacji zagranicznej - w tym przypadku, mimo zapewnienia całodziennego wyżywienia, pracownik zachowuje prawo do 25% diety.

Problemy z dietą częściową

W określonych sytuacjach pracownik może nabyć prawo do tzw. diety częściowej - w delegacji krajowej jest to 50% diety, a w przypadku delegacji zagranicznej 1/3 diety lub 50% diety.

Sposób pomniejszania niepełnych diet z uwagi na zapewnienie częściowego wyżywienia stanowi jedną z częściej zgłaszanych przez pracodawców wątpliwości. Dotyczy ona tego, czy stawki zmniejszające naliczać wówczas od pełnej diety, czy też od diety cząstkowej.

Jeżeli chodzi o diety krajowe, to wspomniane stawki naliczane są od pełnej diety, a nie od kwoty, która faktycznie przysługuje pracownikowi. Przepis § 7 ust. 4 rozporządzenia delegacyjnego, określający stawki zmniejszające, odnosi się bowiem do kwoty diety, o której mowa w ust. 1, a więc diety pełnej. Takie stanowisko prezentuje także MRPiPS w piśmie udostępnionym naszemu Wydawnictwu w dniu 16 kwietnia 2023 r. (przykład 1).

Natomiast w przypadku zagranicznej podróży służbowej stawki zmniejszające nalicza się od faktycznie przysługującej diety, czyli od diety częściowej.

Następna ze zgłaszanych wątpliwości dotyczy sposobu traktowania - przy pomniejszaniu diet - innych posiłków niż śniadanie, obiad czy kolacja. Przykładem może tu być: lunch, podwieczorek czy też obiadokolacja. Są to nazwy niewystępujące w rozporządzeniu delegacyjnym, stąd też wątpliwości, czy tego rodzaju posiłek również zmniejsza wysokość przysługującej diety, a jeżeli tak, to według jakiej stawki.

W przypadku lunchu, będącego lekkim posiłkiem spożywanym w porze południowej, pracodawca powinien wystąpić do pracownika o złożenie pisemnego oświadczenia, z którego będzie wynikać charakter otrzymanego posiłku (przykład 2).

Podwieczorek jest z kolei formą przekąski przed kolacją, a więc jego zapewnienie nie ma wpływu na wysokość diet. Natomiast obiadokolacja jest obiadem spożywanym w porze kolacji, dlatego też dieta powinna być pomniejszona o stawkę przypisaną obiadowi.

Nieważne, kto zapewnia posiłek

Kolejna wątpliwość dotyczy możliwości obniżenia diety w sytuacji, jeśli dany posiłek jest zapewniony nie przez pracodawcę, a przykładowo przez kontrahenta, do którego pracownik udał się w ramach podróży służbowej.

Rozporządzenie delegacyjne mówi o konieczności obniżenia diety w przypadku zapewnienia bezpłatnego wyżywienia, nie wprowadzając ograniczenia tylko do posiłków zapewnionych przez pracodawcę. Dlatego też także w tym przypadku dieta powinna być pomniejszona.

Koszt posiłku przekraczający dietę

Często zdarza się, że koszt posiłku zagwarantowanego w ramach usługi hotelarskiej wyszczególniony na fakturze przekracza kwotę, o którą powinna być pomniejszona dieta zgodnie z rozporządzeniem delegacyjnym. Przykładowo, koszt śniadania wykazany na fakturze wynosi 30 zł, a stawka wynikająca z rozporządzenia delegacyjnego odpowiada kwocie 11,25 zł.

W związku z tym, że rozporządzenie to nakazuje dokonać pomniejszenia diety o określony procent, faktyczny koszt posiłku nie ma tu znaczenia. Dieta powinna być pomniejszona z zastosowaniem stawki przypisanej danemu posiłkowi.

Ostatnia z częściej zgłaszanych wątpliwości dotyczy zasad postępowania w sytuacji, jeśli pracownik oświadczy, że mimo zapewnienia bezpłatnego posiłku, nie korzystał z niego.

Z uwagi na to, że rozporządzenie delegacyjne uzależnia obowiązek pomniejszenia diety od zapewnienia (a nie skonsumowania) bezpłatnego posiłku, fakt, że pracownik nie skorzystał z danego posiłku, nie ma wpływu na wspomniany obowiązek.

Przykład 1

Pracownik budżetówki odbył krajową podróż służbową trwającą 11 godzin, w związku z czym nabył prawo do połowy diety, tj. kwoty 22,50 zł (50% z 45 zł). W czasie podróży miał zapewnioną bezpłatną kolację, dlatego też dieta powinna być pomniejszona o 25%, naliczone jednak od pełnej stawki. Osobie tej przysługiwać więc będzie dieta w wysokości:

   22,50 zł - (25% z 45 zł) = 22,50 zł - 11,25 zł = 11,25 zł.


Przykład 2

Rozliczając delegacje zagraniczne, dwóch pracowników budżetówki przedłożyło faktury z hoteli, z których wynikało, że w ramach usługi hotelarskiej mieli zapewniony posiłek w postaci lunchu. Ze złożonych oświadczeń wynika, że w pierwszym przypadku była to herbata oraz dwie kanapki wydawane w godzinach między 1200 a 1300, w drugim zaś ciepły posiłek w postaci grillowanego mięsa z frytkami i surówkami, wydawany w godzinach między 1300 a 1500. W sytuacji pierwszego pracownika dieta nie powinna być obniżana, ponieważ posiłek ten stanowił formę przekąski. Natomiast u drugiego pracownika dietę należy pomniejszyć o stawkę przypisaną obiadowi, ponieważ zapewniony mu lunch miał charakter zbliżony do obiadu.

Więcej na ten temat w zasobach płatnych:

Inne zagadnienia - czytaj także:

 
Przydatne linki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.