Sezon letni zbliża się dużymi krokami. W tym czasie wiele osób decyduje się na prowadzenie sezonowego biznesu. Chodzi tu np. o wynajem kwater w miejscowościach nadmorskich czy górskich, sprzedaż pamiątek czy o prowadzenie punktów gastronomicznych. O czym warto pamiętać przed uruchomieniem działalności?
Przedsiębiorcy prowadzący działalność sezonowo muszą pamiętać o wznowieniu swojego wpisu w CEIDG. Zasadniczo przedsiębiorca już na etapie zgłaszania zawieszenia może wybrać i podać datę wznowienia działalności gospodarczej. Jeżeli data taka nie została podana (lub przedsiębiorca zdecyduje się wznowić działalność przed wskazanym dniem), wówczas należy złożyć do CEIDG wniosek CEIDG-1 w tym zakresie. Wniosek o wznowienie działalności można złożyć przed, w dniu, jak i po planowanej dacie wznowienia. Ważne jest w tym przypadku tylko, aby zachować inne terminy wynikające z przepisów prawa, np. dotyczące płatności składek czy zaliczek na podatek dochodowy.
Co istotne, jeżeli będzie to pierwszy wniosek aktualizacyjny do CEIDG składany w 2025 r., to przedsiębiorca, dokonując wznowienia, będzie musiał dokonać aktualizacji wpisu w zakresie PKD. We wniosku CEIDG-1 trzeba zaktualizować zarówno kod głównej (przeważającej) działalności, jak i kody pozostałej działalności. Wynika to z faktu, iż od dnia 1 stycznia 2025 r. obowiązuje nowa klasyfikacja - PKD 2025. Celem przeklasyfikowania PKD można skorzystać z kalkulatora powiązań PKD 2007 - PKD 2025, który dostępny jest w serwisie www.kalkulatory.gofin.pl. Po wpisaniu w nim PKD 2007 dokonane zostanie automatyczne przeklasyfikowanie na PKD 2025 ze wskazaniem kodu wiodącego, tj. powiązania uproszczonego 1 : 1.
Celem zdobycia jak największej liczby klientów warto zainwestować w działania reklamowe. Doskonałą metodą zaprezentowania swojej oferty jest własna strona internetowa. Można również przeprowadzić promocję w portalach społecznościowych. Polubienie opublikowanego tam wpisu, jego udostępnienie czy pozostawienie pod nim komentarza, stanowią element mechanizmu mającego na celu uwidacznianie innym użytkownikom istnienia danego podmiotu.
Co istotne, osoby sezonowo wykonujące działalność mogą prowadzić działania reklamowe czy promocyjne jeszcze przed jej wznowieniem w CEIDG.
W okresie letnim w wielu firmach zwiększa się zapotrzebowanie na sezonowych pracowników. Obecnie polscy pracodawcy coraz częściej decydują się na zatrudnianie cudzoziemców. W tym celu konieczne może być dokonanie formalności celem zalegalizowania ich pracy. Może to się wiązać z koniecznością m.in. rejestracji powiadomienia w powiatowym urzędzie pracy w przypadku zatrudniania obywateli Ukrainy lub z uzyskaniem zezwolenia. W tym okresie pracodawcy chętnie występują o zezwolenie na pracę sezonową (typu S). Praca sezonowa to praca wykonywana:
Chodzi tu o wybrane rodzaje działalności w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, a także zakwaterowania i usług gastronomicznych.
Przed rozpoczęciem prowadzenia działalności przedsiębiorca powinien sprawdzić, czy posiada wszelkie wymagane zezwolenia czy pozwolenia. Chodzi tu m.in. o zezwolenie na sprzedaż czy podawanie napojów alkoholowych. Do wyboru są 3 rodzaje zezwoleń (w zależności od mocy alkoholu):
Sprzedając alkohol na imprezach plenerowych, należy posiadać jednorazowe zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych.
Stosowne zgody mogą być też wymagane w przypadku ustawienia ogródka przed restauracją czy kawiarnią. Konieczne jest uzyskanie prawa do korzystania z terenu, na którym miałby zostać rozstawiony ogródek restauracyjny. Jeżeli jest to miejsce, które stanowi własność przedsiębiorcy, to nie ma żadnych obowiązków w tym zakresie. Natomiast jeśli lokal jest przedmiotem najmu, to należy sprawdzić, czy najemcy na podstawie zawartej umowy przysługuje prawo do korzystania z przyległego do lokalu terenu, na którym taki ogródek miałby zostać zlokalizowany. Konieczne może też być uzyskanie zgody zarządcy lub właściciela (w tym celu trzeba będzie zawrzeć umowę). Jeżeli ogródek restauracyjny byłby usadowiony na pasie ruchu drogowego, np. na chodniku, to konieczne jest uzyskanie zgody na jego zajęcie.
Osoby prowadzące działalność w branży gastronomicznej takiej jak bary, kawiarnie czy lodziarnie muszą zwrócić uwagę, aby pracownicy posiadali ważne badania sanitarno-epidemiologiczne. Badanie sanitarno-epidemiologiczne to badanie, w którego skład wchodzą badanie lekarskie, badania laboratoryjne oraz dodatkowe badania i konsultacje specjalistyczne, wykonywane w ramach nadzoru epidemiologicznego w celu wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych lub potwierdzenia rozpoznania choroby zakaźnej. Przeprowadzenie badań sanitarno-epidemiologicznych jest konieczne m.in. w przypadku osób podejmujących bądź wykonujących prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby.
|