Spółka dokonuje darowizny wyrobów gotowych na cele charytatywne. Jak określić podstawę opodatkowania takiej darowizny?
W myśl art. 7 ust. 2 pkt 2 i ust. 3 ustawy o VAT, darowizny towarów podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT, jeżeli przy nabyciu (wytworzeniu, imporcie itp.) darowanych towarów (lub ich części składowych) przysługiwało podatnikowi prawo do odliczenia VAT (w całości lub w części) i towary te nie są próbkami ani prezentami o małej wartości.
Przekazywane w ten sposób towary podlegają opodatkowaniu VAT według stawki określonej dla danego towaru. Podstawą opodatkowania w tym przypadku jest cena nabycia towaru przekazanego bezpłatnie, a gdy nie ma ceny nabycia – koszt wytworzenia, określone w momencie tego przekazania, czyli w uproszczeniu mówiąc jest to cena rynkowa tych towarów (art. 29a ust. 2 ustawy o VAT).
W tym miejscu należy także wspomnieć (co nie wynika jednak z pytania), że w przypadku przekazania towarów na cele charytatywne na rzecz organizacji pożytku publicznego, darowizna produktów spożywczych, podlega zwolnieniu z VAT (przy spełnieniu jednak określonych ustawowo warunków).
Zgodnie bowiem z art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o VAT zwalnia się od podatku dostawę towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2 pkt 2, której przedmiotem są produkty spożywcze, z wyjątkiem napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, jeżeli są one przekazywane na rzecz organizacji pożytku publicznego w rozumieniu ustawy z 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację.
Wskazać należy, że jednym z najistotniejszych warunków, jakie musi spełnić podmiot dokonujący dostawy produktów żywnościowych na cele charytatywne jest posiadanie dokumentacji potwierdzającej dokonanie dostawy na rzecz organizacji pożytku publicznego, z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację. Wymóg ten określono w art. 43 ust. 12 ustawy o VAT.
Ponadto na podstawie art. 43 ust. 12a ustawy o VAT, zwolnienia, o którym mowa nie stosuje się jeżeli:
1) określenie przeznaczenia otrzymanych przez organizację pożytku publicznego towarów nie jest możliwe na podstawie prowadzonej przez tę organizację dokumentacji lub
2) wykorzystanie otrzymanych przez organizację pożytku publicznego towarów nastąpiło na cele inne niż cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację.
Darczyńca musi zatem nie tylko udokumentować fakt przekazania produktów żywnościowych na rzecz organizacji pożytku publicznego, ale także posiadać potwierdzenie, że przeznaczyła ona otrzymane od niego produkty wyłącznie na działalność charytatywną.
Z kolei organizacja pożytku publicznego, która otrzyma w formie darowizny produkty żywnościowe, musi prowadzić odpowiednią dokumentację w związku z otrzymaną darowizną, która pozwoli wykazać, w jaki sposób i na jakie cele zostały przeznaczone otrzymane towary.
Warto również dodać, że na podstawie art. 86 ust. 8 pkt 3 ustawy o VAT, dostawca towarów, o których mowa w art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o VAT ma prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu przekazywanych organizacji pożytku publicznego towarów.
Trzeba przy tym pamiętać, że przy darowiźnie towarów, które na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy o VAT są zwolnione z VAT nie ma wprawdzie kwoty należnej, ale jest podstawa opodatkowania. Jest nią cena nabycia lub towarów podobnych, a gdy nie ma ceny nabycia – koszt wytworzenia, określone w momencie dostawy tych towarów (art. 29a ust. 2 ustawy o VAT).
|