Klienci naszej restauracji bardzo często dobrowolnie wpłacają kelnerom (pracownikom) napiwki przy zastosowaniu różnych form płatności. Czy napiwki, które otrzymują nasi pracownicy od klientów powinny być opodatkowane podatkiem VAT?
Opodatkowaniu VAT podlega m.in. odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju. Przez takie świadczenie usług rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów.
Podkreślić jednak należy, że usługą będzie tylko takie świadczenie, w przypadku którego istnieje bezpośredni konsument, odbiorca świadczenia odnoszący korzyść o charakterze majątkowym. W związku z powyższym czynność podlega opodatkowaniu jedynie wówczas, gdy wykonywana jest w ramach umowy zobowiązaniowej, a jedna ze stron transakcji może zostać uznana za bezpośredniego beneficjenta tej czynności. Przy czym związek pomiędzy otrzymywaną płatnością a świadczeniem na rzecz dokonującego płatności musi mieć charakter bezpośredni i na tyle wyraźny, aby można powiedzieć, że płatność następuje w zamian za to świadczenie.
W przypadku otrzymywania dobrowolnych napiwków ww. zależność nie istnieje. Podatnik nie zawiera bowiem z klientem żadnej umowy na świadczenie usług, za wykonanie których klient byłby zobowiązany uiścić opłatę w postaci napiwku w bliżej nieokreślonej wysokości. Organy podatkowe w interpretacjach indywidualnych konsekwentnie uważają, że nie może być opodatkowana jakakolwiek czynność, jeśli między stronami nie istnieje żadna umowa, a wielkość wynagrodzenia (napiwku) nie jest w żaden sposób uzależniona od cech świadczonej usługi i nie wpływa na wykonanie świadczonej usługi.
W przypadku, gdy kwoty napiwków są świadczeniem klienta całkowicie dobrowolnym, a stosowane przez podatnika systemy sprzedażowe pozwalają określić i jednoznacznie przypisać kwoty poszczególnych napiwków konkretnym pracownikom oraz podatnik nie pobiera sobie żadnych kwot z napiwków, to kwoty te nie stanowią dla podatnika obrotu będącego podstawą opodatkowania podatkiem VAT.
Podatnik nie ma obowiązku uwzględniać przekazywanych za swoim pośrednictwem pracownikom napiwków lub pozostawionej reszty lub innej kwoty gotówki po rozliczeniu rachunku gościa, jeśli klient zdecyduje o wyższej lub niższej wysokości dobrowolnego napiwku, jako obrotu z tytułu świadczenia usług, ponieważ napiwek nie stanowi wynagrodzenia za świadczenie usług.
Z tego względu, co do zasady, dobrowolny napiwek otrzymany przez pracownika restauracji nie stanowi dla podatnika wynagrodzenia za świadczenie usług i nie podlega opodatkowaniu VAT.
|